Stoominstallaties vormen het kloppend hart van veel industriële activiteiten. Zonder de juiste opvolging en onderhoud kunnen ze snel een nachtmerrie worden. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om met moderne oplossingen het volledige potentieel van uw bestaande stoominstallatie te ontluiken en deze te transformeren tot een efficiënte en betrouwbare droominstallatie.
Een goede stoomketel heeft doorgaans een levensduur van meerdere generaties. Ook stoomwisselaars zijn met een robuuste bouw vaak jarenlang inzetbaar voor dezelfde toepassing. Door deze lange levensduur en door de snelle innovatie, zijn de sturingen van deze installaties vaak al niet meer met de modernste technologieën uitgerust. Doorgaans worden stoomketels en stoomtoepassingen door verschillende partijen geleverd waardoor er geen overkoepelende sturing van de diverse componenten bestaat.
In een wereld waarin energietransitie centraal staat, is het meer dan ooit belangrijk om de efficiëntie van een installatie op te volgen, zeker bij complexe stoominstallaties met een uitgebreid stoomnet dat verschillende toepassingen voorziet van stoom. Bij het vraagstuk naar alternatieve energiebronnen is het in eerste instantie cruciaal om de huidige verbruiken te optimaliseren met minder stoomverbruik als gevolg – en dus ook minder CO2-uitstoot. Energieverliezen schuilen vaak in een klein hoekje. Sluimerende en oplopende energieverliezen kunnen onzichtbaar zijn en in het beste geval pas ontdekt worden bij een periodiek nazicht of per toeval bij andere werkzaamheden. Soms kunnen energieverliezen ook reeds gekend zijn, maar moeilijk te begroten op vlak van kostimpact en daardoor minder zichtbaar, waardoor de energieverliezen oplopen.
Er is dus nood aan data over het stoomsysteem om hier effectief mee aan de slag te kunnen. Dankzij het verzamelen en analyseren van data, wordt het mogelijk om vroegtijdig, ook predictief atypisch gedrag te detecteren.
Atypisch gedrag kan volgende zaken omvatten:
Bij het zoeken naar potentiële verbruikers voor bij het herwinnen van energie blijkt dit vaak geen gemakkelijke oefening, ook hier kan data goed van pas komen.
Om data te verzamelen vanuit een bestaand systeem, wordt op dit moment meestal gebruik gemaakt van sensoren en bijhorende logsystemen om de signalen die de sensoren uitsturen op te volgen. Veelal is de bestaande installatie niet of onvoldoende uitgerust met de nodige sensoren en communicatiemiddelen om deze data bruikbaar te maken. In de praktijk zal de ene installatie een ander communicatiemiddel gebruiken dan een ander en is het daardoor omslachtig om verschillende datastromen uit het stoomnet samen te leggen.
Door het uitrusten van een bestaande stoominstallatie met draadloze sensoren, wordt het mogelijk om analyses te maken op verschillende delen van de installatie, ook op andere plaatsen dan waar de sensoren voor sturing zich bevinden. Zo is een overzicht over het geheel maakbaar.
Dit is vergelijkbaar bij een auto. De moderne wagen heeft tal van sensoren, voor de bandenspanning, de temperatuur van de motor, veiligheidsgordels, de stand van de deuren, etc. Op het dashboard van de auto komt een oranje of rood lampje bij gevaar, defect of nood aan onderhoud. Bij oudere wagens ontbreken deze sensoren. U kan eventueel naar de garage gaan om sensoren te laten bijplaatsen, maar dan is het dashboard daarom nog niet uitgerust om de verschillende alarmsignalen weer te geven. Ook is de wagen dan een tijd onbeschikbaar terwijl u deze elke dag nodig heeft.
Voor de modernisering van een stoominstallatie kunnen sensoren geplaatst worden (bij voorkeur) op niet-intrusieve wijze dus zonder leidingaanpassingen of stilstanden. Om correcte analyses te maken bestaan er diverse gespecialiseerde tools. Op vlak van stoom en diens intrinsieke energie, is het nodig om de fysieke eigenschappen ervan te integreren in de analysemethoden. Onder andere stoomtabellen zijn van groot belang. Door data te visualiseren met deze achterliggende kennis en bijhorende methodes, wordt het mogelijk om in één oogopslag betekenisvolle resultaten te zien.
Wat zou het voor u betekenen als alle resultaten toegankelijk zijn op 1 plek, waar u op elk moment en vanop elke locatie de gezondheid van het stoomnet in het oog kan houden? Wat als u een melding krijgt bij een navenante verandering in gedrag?
Het wordt nog beter wanneer er ook analyses gebeuren om defecten vóór te zijn, zoals een levensduurverwachting op basis van de werkelijke gebruiksuren of bij langdurige blootstelling aan de maximale designcondities. Dit maakt uw droominstallatie compleet.
Wil u graag één onderdeel van uw stoominstallatie monitoren, of liever de volledige installatie? Heeft u al vermoedens van een (sluimerend) defect of wil u preventief defecten voorkomen? We kunnen u dankzij onze digitale monitoringsdiensten helpen bij al uw vragen of problemen. Hieronder een aantal van de digitale monitoringstoepassingen waarbij we u kunnen helpen (de mogelijkheden breiden continu uit):
Lees alles over deze toepassingen of neem meteen contact met ons op en ontdek hoe wij uw installatie kunnen optimaliseren. Laat ons samen uw stoominstallatie transformeren naar een droominstallatie!
Door het uitrusten van een bestaande stoominstallatie met draadloze sensoren, wordt het mogelijk om analyses te maken op verschillende delen van de installatie. Dankzij het online platform kan u defecten, storing of lekken sneller ontdekken en zelfs predicitief voorspellen. Zo kan u hogere kosten, energieverliezen en onderbrekingen voorkomen.
Goedwerkende condenspotten zorgen ervoor dat condensaat doeltreffend kan worden verwijderd uit het stoomsysteem. Dit heeft heel wat voordelen op korte en lange termijn.
U kunt verschillende stappen ondernemen om uw stoomsysteem energiezuiniger te maken, zoals het recupereren van flash stoom. Deze - en meer - maatregelen bespreken we in dit artikel!
In het huidige tijdperk zijn bedrijven op zoek om op alle vlak zo duurzaam mogelijk te werken. Als u met stoom werkt, kan u hier op verschillende manieren vorm aan geven.
Bepaal uw waterverbruik en krijg gebruiksklaar advies hoe dit verbruik te minimaliseren.
Breng in kaart hoeveel energie uw installatie verliest via stoompluimen, en onderneem acties om uw energie-efficiëntie te verhogen.