Afhankelijk van de reële warmtevraag en het gedimensioneerde vermogen van een warmtewisselaar, kan de toepassing zich verschillend gaan gedragen. Bij overdimensionering, zal de wisselaar constant vol met condensaat staan, wat nadelig is voor de levensduur en de efficiëntie. Door het gevraagde vermogen op te volgen, wordt duidelijk hoe een warmtetoepassing werkt en kan dus ook geanticipeerd worden op de nadelen ervan. Een overgedimensioneerde warmtewisselaar kan leiden tot hoge piekverbruiken waardoor het stoomnet overbelast kan worden. Een kleinere warmtewisselaar heeft een hoger rendement door zijn kleinere omvang, neemt minder plaats in en kost minder in aankoop en onderhoud.
Door het effectieve gevraagde vermogen te meten gedurende een bepaalde tijd, kan men meer inzicht krijgen in de benodigde energie voor de toepassing.
Vooraf aan het dimensioneren van een nieuwe warmtewisselaar, komen wij ter plaatse en meten we de warmtevraag gedurende een overeengekomen periode. We brengen de piekvermogens in kaart en stemmen deze af met het proces en de effectieve nood aan warmte. We formuleren advies waarmee u meteen aan de slag kan om uw installatie te optimaliseren of te vernieuwen.