Duurzaamheid in stoom

Hoe kunt u het concreet aanpakken?

Duurzaamheid in stoom

01/10/2024

In 3 stappen naar een duurzame stoominstallatie

In het huidige tijdperk zijn bedrijven op zoek om op alle vlak zo duurzaam mogelijk te werken. Als u met stoom werkt, kan u hier op verschillende manieren vorm aan geven.

Verbruik verlagen

Laat ons beginnen bij het begin (of te zien hoe u het bekijkt, het einde): elke kW die niet wordt verbruikt, moet ook niet worden opgewekt. Door uw huidige verbruiken te optimaliseren, zorgt u voor minder stoomverbruik en dus ook minder CO2-uitstoot. Deze optimalisatie kan op 3 fronten gebeuren: de opwekking, de distributie en het condensaatretour. Één grote winner op alle gebieden is hierbij isolatie. Het isoleren van leidingen en componenten zorgt niet alleen voor het verminderen van uw energieverbruik, maar heeft als bijkomende voordelen dat u het verbrandingsgevaar voor uw personeel vermindert, alsook wordt het geluidsniveau in uw stoominstallatie wat minder. Het hergebruiken van condensaat en/of flashstoompluimen is een andere manier om heel wat energie te recupereren en zo te optimaliseren. 

Digitale monitoring

Een onderdeel van uw systeemoptimalisatie kan bestaan uit het uitrusten met draadloze sensoren, waarbij het mogelijk wordt gemaakt om analyses te maken op verschillende delen van de installatie. Wat zou het voor u betekenen als alle resultaten toegankelijk zijn op één plek, waar u op elk moment en vanop elke locatie de gezondheid van het stoomnet in het oog kan houden? Wat als u een melding krijgt bij een navenante verandering in gedrag? Het wordt nog beter wanneer er ook analyses gebeuren om defecten vóór te zijn, zoals een levensduurverwachting op basis van de werkelijke gebruiksuren of bij langdurige blootstelling aan de maximale designcondities. Dit maakt uw efficiënte installatie compleet.

Het uitfaseren van fossiele brandstoffen

Tot slot wordt de productie van stoom zelf al lange tijd erkend als een belangrijke factor in de uitdaging van het verminderen van koolstofuitstoot. Het uitfaseren van fossiele brandstoffen en het omarmen van koolstofvrije of koolstofarme alternatieven is het ultieme doel. Sommige van deze alternatieven zijn hernieuwbare of koolstofarme energiebronnen, zoals zonthermische energie, biomassa, waterstof en biogas. Andere zijn duurzamere methoden om warmte terug te winnen, op te slaan of over te dragen, zoals thermische opslag, warmtepompen en elektrische boilers die op hernieuwbare energie draaien. Elk van deze technologieën bevindt zich in een andere fase van commerciële gereedheid.

Isolatiemantels

In de praktijk: hoe Imperial Tobacco energie bespaart met Spirax Sarco

Bij Imperial Tobacco, een toonaangevende speler in de tabaksindustrie, staat duurzaamheid hoog op de agenda. Het bedrijf zocht naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en hun energieverbruik te optimaliseren. Om deze doelen te bereiken, nam Imperial Tobacco Joure contact op met Rubix en Spirax Sarco.

Een slimme aanpak van condenspotten

Één van de eerste stappen in het traject was een grondige inspectie van de condenspotten in het stoomnetwerk van Imperial Tobacco. Spirax Sarco voerde een uitgebreide controle uit en ontdekte dat verschillende condenspotten defect of geblokkeerd waren.

Door defecte condenspotten te vervangen en geblokkeerde exemplaren te upgraden met nieuwe, geschiktere types, werd de efficiëntie van de processen aanzienlijk verbeterd. Lekken werden weggewerkt en de productie van stoom werd geoptimaliseerd, wat direct bijdroeg aan een vermindering van het energieverbruik.

Optimalisatie van stoomleidingen

Spirax Sarco onderzocht verder of bepaalde stoomleidingen in het netwerk van Imperial Tobacco konden worden afgekoppeld of geoptimaliseerd. Ook werden verscheidene veiligheidsadviezen geformuleerd. Deze inspanningen resulteerden in een nog efficiënter stoomsysteem. Door overbodige leidingen uit te schakelen en de resterende infrastructuur te optimaliseren, werd de warmteoverdracht verbeterd, verdere energieverspilling voorkomen en werd de werkomgeving veiliger.

Isolatie voor maximale energiebesparing

Een andere cruciale maatregel was de isolatie van appendages. Dankzij het isoleren van de appendages werd warmteverlies geminimaliseerd, wat resulteerde in een jaarlijkse energiebesparing van maar liefst 250 MWh – goed voor een besparing van €60.000 per jaar.

Snel rendement op investering

Wat deze samenwerking extra bijzonder maakt, is het snelle rendement op de investeringen. De kosten voor het isoleren van de appendages werden bijvoorbeeld binnen slechts 5 maanden terugverdiend, wat bewijst dat duurzaamheid en kostenbesparing hand in hand kunnen gaan.

Een duurzame toekomst

Dankzij de samenwerking met Rubix en Spirax Sarco heeft Imperial Tobacco niet alleen haar stoomsysteem geoptimaliseerd, maar ook een belangrijke stap gezet richting een duurzamere toekomst. Met deze energiebesparende maatregelen draagt het bedrijf bij aan een vermindering van hun CO2-uitstoot en een efficiëntere bedrijfsvoering.

Spirax Sarco blijft toonaangevend op het gebied van duurzame oplossingen voor stoomsystemen, en het succesverhaal van Imperial Tobacco is daar het bewijs van. Samen bouwen we aan een toekomst waarin efficiëntie en duurzaamheid centraal staan.

Wilt u ook graag het pad op naar een duurzamere stoomtoekomst en kan u onze hulp daarbij gebruiken?

Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Neem contact op

Wij staan u bij in het behalen van uw bedrijfs- en duurzaamheidsdoelstellingen