De 3 meest gemaakte fouten bij een warmtewisselaar of warmwaterketel

Warmtewisselaar

09/04/2025

De 3 meest gemaakte fouten bij een warmtewisselaar of warmwaterketel

Fout 1: Te groot gedimensioneerde warmtewisselaar

Vanuit een theoretische benadering wordt een inschatting gemaakt van de warmtevraag en vaak wordt hierbij nog een marge gerekend om “zeker voldoende” te hebben. Helaas heeft dit ook nadelen: 

  • Een overgedimensioneerd systeem heeft niet alleen een hogere initiële aanschafprijs, maar zorgt ook voor hogere operationele kosten door hogere slijtage en een lager rendement.
  • Bij overdimensionering, zal in de wisselaar continu condensaat staan, wat nadelig is voor de levensduur en de efficiëntie.
  • Een overgedimensioneerde warmtewisselaar leidt ook tot hoge piekverbruiken waardoor het stoomnet overbelast kan worden.

Fout 2: De sturing van het systeem niet aanpassen aan het werkelijke verbruik

In veel gevallen is de aansturing van het systeem niet meer optimaal afgestemd op de werkelijke bedrijfsomstandigheden. Dit leidt tot inefficiënt energieverbruik, met hoge pieken en een onstabiele werkdruk, wat resulteert in hogere slijtage en verminderde prestaties. Een onjuiste belasting van de warmtewisselaar, kan zorgen voor thermische spanningen, condensaatproblemen en mogelijk schade aan de installatie.

Fout 3: Een nieuwe warmtewisselaar dimensioneren op basis van het vermogen van de te vervangen wisselaar

Vaak wordt bij vervanging simpelweg een identieke versie van de oude warmtewisselaar gekozen, zonder rekening te houden met de actuele bedrijfsomstandigheden en de werkelijke warmtevraag. Ook dit heeft een aantal negatieve gevolgen:

  • De oude gegevens zijn vaak niet meer relevant, waardoor de nieuwe warmtewisselaar mogelijk niet goed aansluit op de huidige energiebehoeften en verbruikspatronen.
  • De oude wisselaar kan mogelijks sterk vervuild zijn waardoor de capaciteit van de wisselaar kleiner is dan op de technische gegevens. Hierdoor ontstaat een subjectief gevoel dat men bij aanschaf van een nieuwe warmtewisselaar “een maatje groter” wil gaan. Dit vergroot de kans op inefficiëntie en thermische problemen, zoals een onvoldoende afvloeiing van condensaat, wat kan leiden tot verhoogde onderhoudskosten en een kortere levensduur van de installatie.

Wij bieden een oplossing vanuit onze expertise en ervaring!

Door het opmeten van het werkelijke gevraagde huidige vermogen kunnen we de warmtevraag identificeren, evenals timing en variaties en eventuele onderliggende problemen. Met een vermogensmeting krijgt men een helder overzicht van het systeem. Dit biedt waardevolle ondersteuning bij het dimensioneren van nieuwe warmtewisselaars, het optimaliseren van energieverbruik, en het stellen van diagnoses van bestaande problemen. Kortom, een vermogensmeting draagt bij aan aanzienlijke besparingen op zowel kosten als energie.

Vermogensmeting warmtewisselaar

Waarbij helpt een vermogensmeting:

  • De resultaten geven inzicht in het werkelijke gemiddelde verbruik en de frequentie, duur en grootte van piekverbruiken. 
  • Ze bieden informatie over de algemene bedrijfsomstandigheden van de installatie en de wijze van aansturing. 
  • Door de analyse van de data en het identificeren van trends, worden ook de oorzaken van onopgeloste storingen of het herhaaldelijk defect raken van onderdelen aan het licht gebracht.
  • Bijkomend kunnen we het werkelijke rendement van de warmtewisselaar achterhalen door deze metingen te combineren met gegevens van de primaire zijde, zoals het gasverbruik van een CV-ketel of stoomverbruik op een stoomwisselaar. Zo kan men op een bestaande warmtewisselaar ook vervuiling aantonen.

De kracht van een vermogensmeting

Nog niet overtuigd? Ontdek in dit artikel hoe onze meetcampagnes bedrijven hebben geholpen om te besparen op energie, kosten en onderhoud!

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen om zowel de efficiëntie als de duurzaamheid van uw systeem te verbeteren!