Het begrijpen van uw stoomsysteem is essentieel om de productiviteit en effeciëntie te garanderen. Defecten, storing of lekken kunnen zorgen voor hogere kosten, energieverliezen en onderbrekingen.
Door het uitrusten van een bestaande stoominstallatie met draadloze sensoren, wordt het mogelijk om analyses te maken op verschillende delen van de installatie, ook op andere plaatsen dan waar de sensoren voor sturing zich bevinden. Dankzij het verzamelen en analyseren van data, wordt het mogelijk om vroegtijdig, ook predictief atypisch gedrag en/of defecten te detecteren. Daarnaast kunnen ook alarmdrempels ingesteld worden om een signaal te krijgen wanneer het misloopt.
Kortom, door de data te visualiseren met deze achterliggende kennis en bijhorende methodes, wordt het mogelijk om in één oogopslag betekenisvolle resultaten te zien en meteen te handelen.
Onze digitale monitoringdiensten bestaan uit een aantal draadloze sensoren die geconnecteerd zijn met een online platform. Op dit platform heeft u 24/7 toegang om uw dashboard(s) te bekijken en eventueel alarmdrempels in te stellen. Deze sensoren en het online platform hebben hierbij geen impact op uw eigen IT-infrastructuur.
Welke toepassingen allemaal haalbaar zijn sommen we hieronder in detail op. Deze mogelijkheden breiden ook continu uit.
Een veiligheidsklep zal meestal afblazen naar een veilige plaats – zoals het dak van het gebouw. Hierdoor is het niet (altijd ) meteen zichtbaar wat de status is van de werking van de veiligheidsklep.
Daarnaast zijn de meeste toepassingen van veiligheidskleppen niet onderhevig aan jaarlijkse inspecties, waardoor deze veelal slechts gereviseerd worden bij grote zichtbare lekkage – soms al in een jaarlijks onderhoudsplan. Eens een veiligheidsklep begint met lekken, loopt het lekverlies op door verdere uitslijting van de klepzitting. Bijgevolg gaan de energieverliezen continu oplopen. Tot het moment van opmerken en actie nemen, kunnen duizenden euro’s de atmosfeer zijn ingeblazen.
Een veiligheidsklep dient om enkel af te blazen wanneer de afsteldruk overschreden wordt.
Door te monitoren of en wanneer de veiligheidsklep open is, in combinatie met de werkdruk, kan een lekke klepzitting reeds gedetecteerd worden vanaf het moment dat het zich ooit voordoet. Ook geeft het gedrag van de veiligheidsklep een inzicht in de goede werking van de toepassing. Door deze vroegtijdige detectie van lekkende veiligheidskleppen en relevante verbeteringen kunnen de energieverliezen van het stoomsysteem geminimaliseerd worden en verkleint het risico op uitval van apparatuur of de toepassing.
Lekkende condenspotten laten de energierekening snel oplopen. Daarnaast stijgt het waterverbruik en ontstaat een hogere tegendruk in het condensaatnet. Dit zal de condensaatafvoer van andere gebruikers hinderen. Een geblokkeerde condenspot kan het condensaat niet afvoeren. Stuwend condensaat veroorzaakt corrosie van de stoomgebruiker. Geblokkeerde leidingontwateringen zorgen voor natte stoom, erosie en waterslagen. Dit verhoogt de onderhoudskosten en zorgt voor stilstandstijden.
Een jaarlijkse nazicht is een minimum, echter een deel van de condenspotten is mogelijks net op dat ogenblik niet in werking waardoor het nazicht up slechts een gedeeltelijk beeld geeft van de werkelijke status van de hele condenspottenpopulatie. Ook kan een condenspot gemiddeld al een half jaar aan het lekken zijn alvorens deze opgemerkt wordt.
Een continu wireless monitoring systeem biedt oplossingen aan om nog efficiënter aan condenspotenbeheer te doen.
Overlopende warmwatertanks komen vaak voor, bijvoorbeeld op een condensaatcollector. Het kan moeilijk zijn om dit snel op te merken, aangezien de oorzaak een storing elders in het systeem kan zijn.
Voornamelijk de frequentie en de duur van elk incident, kunnen vergeleken worden met bepaalde productieprocessen of gebeurtenissen. Zo bekomt u meer inzicht in de oorzaak van de incidenten.
Bij het zien van een stoompluim moet u zich niet de vraag stellen ‘is er energie verlies?’, maar eerder ‘hoeveel bedraagt het en sinds wanneer is er energieverlies?’. Dit heeft onlosmakelijk een invloed op uw kosten. Bovendien resulteert dit in een negatief imago voor uw bedrijf. Vooraleer u kunt beginnen uw energieverlies te verminderen, moet u over correcte informatie beschikken.
Door het opzetten van een kortdurende meetcampagne, kan berekend worden hoe groot het energieverlies is en hoeveel deze dus kost. De piekverliezen worden in kaart gebracht zodat dit kan afgetoetst worden met bepaalde productieprocessen of stand-by regime.
Afhankelijk van de reële warmtevraag en het gedimensioneerde vermogen van een warmtewisselaar, kan de toepassing zich verschillend gaan gedragen. Bij overdimensionering, kan de wisselaar constant vol met condensaat staan, wat nadelig is voor de levensduur en de efficiëntie. Door het gevraagde vermogen op te volgen, wordt duidelijk hoe een warmtetoepassing werkt en kan dus ook geanticipeerd worden op de nadelen ervan.
Indien er een lek ontstaat in de wisselaar zelf, kan het secundaire medium in het condensaat terechtkomen met alle gevolgen van dien.
Door een goede monitoring van de toepassing, kunnen volgende zaken (sneller) aan het licht komen:
Ook voor het dimensioneren van een nieuwe installatie kan het handig zijn om een korte meetcampagne uit te voeren op een bestaande toepassing om zodoende het correcte vermogen te kennen.
In het ketelhuis, het hart van de stoomproductie, schuilen energieverliezen en risico’s tot stilstanden door defecten. Een voorbeeld: stel dat u bij het jaarlijks onderhoud ontdekt dat er herstelling aan de ketel nodig is, dan kan een onverwachte productiestilstand als een mokerslag op u afkomen.
Dankzij een goede opvolging van het ketelrendement, is het al mogelijk om een verhoging van risico op defecten te detecteren. Zo kan het rendement van de ketel al enkele procenten dalen wanneer er zich een aanslag van 1mm op de vlampijpen gehecht heeft. Het risico op lekken en scheuren verhoogt dan ook snel.
De stoomkwaliteit aan de uitgang van de ketel geeft ook een goede indicatie van mogelijke defecten en risico’s. Door een sensor te plaatsen kan men detecteren wanneer de stoom “natter” wordt, en dus ketelwater meegesleurd wordt in het stoomnet. Dit kan grote gevolgen hebben voor de productie (waterslagen, corrosie, contaminatie bij directe stoominjectie, ...) De oorzaak ervan moet zo snel mogelijk aangepakt worden, zij het chemisch via de waterbehandeling of mechanisch door het gedrag van de stoomketel versus de warmtevraag van de productie.
Deze waarschuwingen kunnen hoge winsten opleveren als men hierdoor proactief de oorzaken kan gaan aanpakken.
Ook bij het engineeren van energierecuperatiesystemen kan het handig zijn om bepaalde vermogens in het ketelhuis te monitoren en zodoende de energiewinsten op de juiste toepassing aan te wenden.
Zonder de juiste opvolging en onderhoud van uw stoominstallatie kan deze voor heel wat problemen zorgen. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om met moderne oplossingen het volledige potentieel van uw bestaande stoominstallatie te ontluiken en deze te transformeren tot een efficiënte en betrouwbare droominstallatie.
Bepaal uw waterverbruik en krijg gebruiksklaar advies hoe dit verbruik te minimaliseren.
Goedwerkende condenspotten zorgen ervoor dat condensaat doeltreffend kan worden verwijderd uit het stoomsysteem. Dit heeft heel wat voordelen op korte en lange termijn.
In het huidige tijdperk zijn bedrijven op zoek om op alle vlak zo duurzaam mogelijk te werken. Als u met stoom werkt, kan u hier op verschillende manieren vorm aan geven.
Ga na of uw veiligheidskleppen correct opgesteld zijn. Wij brengen correcties aan waar nodig.
U kunt verschillende stappen ondernemen om uw stoomsysteem energiezuiniger te maken, zoals het recupereren van flash stoom. Deze - en meer - maatregelen bespreken we in dit artikel!