Dampkvalitet. Jo dårligere kvalitet, desto større negativ kvalitet på dit dampanlæg. Læs hvordan du får en god dampkvalitet og sparer penge på energi.
Varmeoverførslen og effektiviteten af dit anlæg påvirkes af dampkvaliteten. Jo dårligere kvalitet, desto større negativ kvalitet på anlægget.
Dampkvaliteten afgøres blandt andet af tilstedeværelsen af vand, ikke-kondenserbare gasser og andre urenheder. Og det er en væsentlig faktor for driften.
Dampkvaliteten er et mål for tilstedeværelsen og koncentrationen i dampen af:
Det er også et mål for arten af disse urenheder, fx ethvert opløst eller ikke opløst stof i vandfilmen (vandindholdet), og hvilke ikke-kondenserbare gasser der er tale om.
Virkningsgraden for damp til opvarmning, sterilisering og lignende, formindskes, når dampen ikke er ren, tør og (til de fleste applikationer) ikke-overhedet.
Nedenstående tabel viser de betydeligste negative virkninger.
*Lidt forenklet sagt, begrænser den dårlige dampkvalitet applikationens tekniske ydeevne og øger anlæggets produktionsomkostninger
De nævnte urenheder har stor indvirkning på varmeoverføringsevnen. I nedenstående figur kan du se, hvilken indflydelse / hindring de forskellige urenheder har for varmeoverføringsevnen.
Jo tykkere den isolerende film af ikke-kondenserbare gasser, kondensat og urenheder er, desto større er temperaturforskellen mellem damp og produkt.
I et industrielt anlæg, er det nærmest umuligt at garantere en konstant fremstilling og levering af 100 % tør damp. Dampen vil altid medtage noget vand som følge af medrivning af kondensat, der dannes i rørene grundet varmetab til omgivelserne.
Der vil trænge luft ind i rørsystemet og maskinerne, hver gang der lukkes af for dampen, og ikke-kondenserbare gasser er et naturligt biprodukt ved mange vandbehandlingsprogrammer. Snavs og urenheder kan næsten ikke undgås helt i industrielle anlæg/processer.
Vi har noteret 10 områder, som kan bruges til en vurdering af dampkvaliteten. Det er områder, som bør være optimale for at sikre den bedst mulige dampkvalitet:
Nogle af de vigtigste parametre for at få et optimalt dampanlæg med bedste dampkvalitet er korrekt installation samt korrekt dimensionering af rør og ventiler.
Normalt bruges snavssamlere til beskyttelse af produktionsudstyr mod de negative virkninger af snavs og urenheder. Men den fineste si, der normalt kan leveres til snavssamlere, har en maskestørrelse på 150 mikron (0,15 mm). Det er ikke fint nok til kritiske applikationer, fx når dampen kommer i direkte kontakt med – eller specielt når den injiceres i – føde- og drikkevarer. Her kræves rendampsfiltre, som typisk vil filtrere ned til 25,5 eller endda 1 mikron.
Snavn og urenheder er normalt meget tydelige, men de skadelige virkninger af vand i damp og ikke-kondenserbare gasser er normalt ikke så tydelige. Derfor er der ofte ikke så stor opmærksomhed mod forebyggelse. Men korrekt design, installation, drift og vedligeholdelse af et nyt komplet dampsystem sikrer højest mulig dampkvalitet.
I en eksisterende installation bør årsagerne til dårlig dampkvalitet fjernes, men det er ikke altid praktisk eller økonomisk muligt. Heldigvis er der fire ting, der er relativt lette og billige at indføre, som altid vil have en positiv effekt på dampkvaliteten:
De første 3 bør altid sættes ind, selv når test viser god dampkvalitet, da der ikke er nogen garanti for, at det varer ved.
Hvis jeres virksomhed er i tvivl om, hvor god jeres dampkvalitet er, kan Spirax Sarco afdække det. Via komplette audits af dampanlægget samt specifikke test af dampen kan vi vurdere kvaliteten og skaffe klarhed. Kontakt os og få mere at vide om audits. Der kan også gemme sig et stort potentiale i den energi, der forefindes i flashdampen. Det kan vi også give dig et overblik over.
Pres for at øge fortjenesten og reducere driftsomkostningerne betyder, at det er vigtigere end nogensinde at forfine dine processer og øge produktiviteten. Vores brancheerfaring samt viden om dampapplikationer kan hjælpe dig med at opnå et optimalt output.
Energi audits, der er skræddersyet til den enkelte branche, hjælper med at optimere termiske anlæg og produktion.
Det er yderst vigtigt, at fjerne kondensat og luft fra dit system. Returkondensat i kedelhuset øger energiforbruget. Vi har den helt rigtige vandudskiller til dit system og eksperterne, som kan rådgive dig.
Vores dampværktøjer og beregnere er nyttige i forbindelse med beregninger på nye og eksisterende dampanlæg.
Her har du muligheden for at lytte til vores specialist Darren Silverthorn, som besvarer spørgsmål om reguleringsventiler.
En vandudlader survey gennemgår en lang række udstyr inklusive vandudladere, reguleringsudstyr og kondensatpumper. Hver survey måler dit systems nuværende effektivitet og identificerer forbedringsområder og den potentielle besparelse.